Kysané zelí do sklenic – tradiční recept, který nikdy nevyjde z módy

kysané zelí do sklenic - Featured






Kysané <a href="https://alfatv.cz/coleslaw-krupavy-a-stavnaty/">zelí</a> do sklenic za 30 minut

Kysané zelí do sklenic je tradiční recept, který nikdy nevyjde z módy. Příprava tohoto pokrmu je jednoduchá a rychlá, takže si ho můžete vychutnat kdykoli během roku. Kysané zelí do sklenic je skvělým způsobem, jak si uchovat chuť a výživné hodnoty zelí. Pustíme se do toho?

kysané zelí do sklenic - Ingredience

Ingredience

  • 10 kg bílého zelí
  • 200 g soli
  • 10 bobkových listů
  • 20 kuliček černého pepře
  • 10 stroužků česneku
  • 5 lžiček kmínu
  • 5 lžiček celého černého pepře
  • 5 lžiček hořčicového semene

Postup přípravy

  1. Zelí pečlivě očistěte a odstraňte vnější listy.
  2. Zelí nakrájejte na jemné proužky nebo použijte strúhadlo na zelí.
  3. V míse smíchejte zelí se solí a dobře promíchejte, aby se sůl rovnoměrně rozdělila.
  4. Nechejte zelí odstát asi 15 minut, aby pustilo šťávu.
  5. Přidejte bobkové listy, černý pepř, česnek, kmín, celý černý pepř a hořčicové semeno a vše dobře promíchejte.
  6. Připravte si sterilizované sklenice a začněte do nich vrstvit zelí, přičemž každou vrstvu pevně utlačte.
  7. Naplňte sklenice až po okraj a přidejte trochu šťávy, aby bylo zelí zcela ponořené.
  8. Sklenice pevně uzavřete a nechte fermentovat při pokojové teplotě 7-10 dní.
  9. Po fermentaci sklenice přesuňte do chladu a nechte zralé kysané zelí do sklenic alespoň 2 týdny.

Ako pripraviť kysané zelí do sklenic rychleji?

Kysané zelí do sklenic můžete připravit rychleji, pokud použijete menší množství zelí a zvýšíte množství soli. Tím se proces fermentace zrychlí. Také můžete zelí před fermentací lehce podusit, což také urychlí proces. Nicméně, tradiční metoda je nejlepší pro zachování plné chuti a výživných hodnot.

Tipy a variace

  • Použijte kvalitní zelí pro nejlepší kysané zelí recept.
  • Přidejte do zelí recept trochu cukru, aby fermentace probíhala rychleji.
  • Kysané zelí do sklenic můžete dochutit podle chuti, například přidáním cibule nebo mrkev.
  • Recept kvašené zelí od babičky často obsahuje více česneku pro silnější chuť.

Kysané zelí do sklenic je skvělým způsobem, jak si uchovat chuť a výživné hodnoty zelí po celý rok. Tento recept kysané zelí recept 10 kg je ideální pro velké rodiny nebo pro ty, kteří milují kysané zelí dna. Vyzkoušejte tento nejlepší kysané zelí recept a nechte se unést tradiční chuťí. Pustíte se do toho?

kysané zelí do sklenic - Krok za krokem

Podívejte se na další naše recepty: Zasaďte černý bazalku v březnu – a ona pohltí všechny choroby vaší zahrady! Sousedé budou žadonit o recepty až do podzimu.

Pro více inspirace navštivte: Learn more recipes

Napsat komentář