Pamatuji si, jak moje babička vždy připravovala baklava. Byla to její speciální pochoutka, kterou připravovala na svátky a rodinné oslavy. Vždycky jsem se těšil na tu chvíli, kdy jsem mohl ochutnat její křupavou a sladkou dobrotu. Babička měla svůj tajný recept, který předávala z generace na generaci, a dnes bych rád s vámi sdílel tento tradiční český recept na baklava.
Proč je Tento Recept Výjimečný?
Tento recept na baklava je výjimečný svou jednoduchostí a přitom bohatou chutí. Kombinuje tradiční ingredience s českým přístupem k pečení, což dává tomuto dezertu jedinečný nádech. Navíc je tento recept snadno přizpůsobitelný, takže si ho můžete upravit podle svých chutí.
Ingredience 
- 1 balení filo těsta (dostupné např. v Lidl)
- 200 g másla
- 300 g mletých ořechů (nejlépe vlašských)
- 100 g cukru
- 1 čajová lžička skořice
- 200 ml vody
- 200 g cukru (pro sirup)
- 100 ml medu
- 1 citron (šťáva)
Kroky Přípravy 
- Připravte si ingredience: Nejprve si připravte všechny ingredience, aby byly po ruce. Máslo nechte rozpustit na mírném ohni.
- Připravte náplň: Mleté ořechy smíchejte s 100 g cukru a skořicí. Tuto směs budete používat jako náplň mezi vrstvami filo těsta.
- Sestavte baklava: Vezměte pekáč a na dno položte několik vrstev filo těsta, které potřete roztaveným máslem. Na to rozprostřete vrstvu ořechové náplně. Opakujte tento proces, dokud nevyčerpáte všechny ingredience. Horní vrstvu těsta důkladně potřete máslem.
- Pečte: Baklava pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut, nebo dokud není zlatavě hnědá.
- Připravte sirup: Zatímco se baklava peče, připravte sirup. Do hrnce dejte 200 ml vody, 200 g cukru a 100 ml medu. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Pak přidejte šťávu z citronu a nechte sirup lehce vychladnout.
- Podlejte sirupem: Jakmile je baklava upečená, vyndejte ji z trouby a ihned podlejte připraveným sirupem. Nechte ji vychladnout a absorbovat sirup.
Rychlé Tipy
- Filo těsto: Pokud se vám filo těsto zdá příliš suché, můžete ho pokropit trochou vody, aby se lépe pracovalo.
- Ořechy: Můžete experimentovat s různými druhy ořechů, jako jsou mandle nebo pistácie, pro různé chuťové varianty.
- Sirup: Sirup můžete ochutit různými příchutěmi, například vanilkou nebo růžovou vodou.
Variace
- Ovocná baklava: Můžete přidat sušené ovoce, jako jsou brusinky nebo datle, do ořechové náplně pro sladší a pestřejší chuť.
- Čokoládová baklava: Přidejte nasekanou čokoládu do ořechové náplně pro dekadentní verzi tohoto dezertu.
- Bezlepková baklava: Použijte bezlepkové filo těsto, které je dostupné v některých specializovaných obchodech.
Jak Podávat?
Baklava je nejlepší podávat při pokojové teplotě. Můžete ji servírovat jako dezert po jídle nebo jako sladkou svačinu k odpolední kávě. Pro efektnější podávání můžete baklava ozdobit trochou mletých ořechů nebo práškovým cukrem.
Nakonec, pokud se vám tento recept na baklava líbil, neváhejte ho vyzkoušet a sdílet s přáteli a rodinou. Příprava baklava je nejen chutná, ale také zábavná a může se stát vaší novou tradicí. Takže do toho, pusťte se do pečení a užijte si každý kousek této lahodné pochoutky!
Podívejte se na další naše recepty: Jak Připravit losos recept za 15 Minut: Jednoduchý Recept
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.