V zeleninové zahradě se lasagne nejí: vrstvu po vrstvě se nanášejí. Cílem je vytvořit úrodné pěstební médium připravené k výsadbě.
Lasagne, přímo inspirované způsobem, jakým se v lesích přirozeně tvoří humus, jsou jednou z nejznámějších permakulturních technik. Ale zvládli jste tento koncept? Pojďme na to! Rychlé opakování s Lionelem Pedrialim, krajinářským designérem a školitelem v čele Permaculture Design, školicího centra a designové kanceláře specializující se na agroekologii.
Co jsou lasagne?
Je to hromada organických materiálů složených ze střídajících se zelených vrstev bohatých na dusík (slupky, listí a čerstvá tráva) a hnědých vrstev bohatých na uhlík (karton, štěpky, sláma, odumřelé listí).
Jaký je cíl?
Cílem je rychle získat úrodné a produktivní pěstební médium, protože jak se materiály rozkládají, přeměňují se na úrodnou živnou půdu hemžící se mikrobiálním životem a živinami. Tato technika, která představuje vytvoření živé půdy od základu, ideální pro podporu i těch nejnáročnějších plodin, vám umožňuje pěstovat kdekoli chcete, dokonce i na terase nebo na betonovém dvoře. Je to také dobrý způsob, jak recyklovat veškerý zahradní odpad (prořezávání a posekanou trávu).
Lasagne, přímo inspirované způsobem, jakým se humus přirozeně tvoří v lesích, jsou jednou z nejznámějších permakulturních technik. Ale zvládli jste tento koncept? Pojďme na to! Rychlé opakování s Lionelem Pedrialim, krajinářským designérem a školitelem v čele Permaculture Design, školicího centra a designové kanceláře specializující se na agroekologii (1).
Co je lasagne?
Je to hromada organické hmoty složená ze střídajících se zelených vrstev bohatých na dusík (slupky, listí a čerstvá tráva) a hnědých vrstev bohatých na uhlík (karton, štěpky, sláma, suché listí).
Viz také: Hromadění suchého listí na chodníku nebo na zahradě: kdo je zodpovědný za jeho sběr?
Jaký je cíl?
Cílem je rychle získat úrodné a produktivní pěstební médium, protože jak se materiál rozkládá, promění se v úrodnou živnou půdu hemžící se mikrobiálním životem a živinami. Tato technika, která představuje vytvoření živé půdy od základu, ideální pro podporu těch nejnáročnějších plodin, vám umožňuje pěstovat kdekoli chcete. I na terase nebo na betonovém nádvoří. Je to také dobrý způsob, jak recyklovat veškerý zahradní odpad (odpad z prořezávání a sekání).
Jaká pravidla je třeba dodržovat?
V zemi začněte lasagne s vrstvou kartonu – drenážním podložím (kusy dřeva nebo větvemi) na tvrdé zemi – spolu s vrstvou dobře propustného kompostu nebo rozloženého hnoje. Zelené a hnědé vrstvy pokládejte střídavě a před mulčováním zakončete vrstvou zeminy nebo kompostu. Dávejte pozor, abyste lasagne příliš nestlačili – vzduch musí být schopen cirkulovat, aby se zabránilo fermentaci – a nezapomeňte na začátku mezi jednotlivými vrstvami zalévat a poté pravidelně, aniž byste byli příliš nároční.
A potom?
Na zahradě se vrstva lasagní rozloží během jedné až dvou sezón. Poté se může vrátit do půdy jako živá půda a použít ji tam, kde ji potřebujete. Její životnost však můžete také prodloužit přidáním nových vrstev materiálů obohacených trochou kompostu.
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.