Takto se zbavíte lepkavé vrstvy tuku na digestoři

Takto se zbavíte lepkavé vrstvy tuku na digestoři

Lesklý sporák a čistá trouba jsou fajn, ale podívejte se také nahoru: digestoř už zažila lepší časy. Vrstva tuku na digestoři je navíc nebezpečná z hlediska požáru. Expertka na úklid Melenie Veldhuizen z TikTok účtu Schoonhuis vysvětluje, jak nejlépe zvládnout tuto mastnou práci.
Dokud digestoř funguje, často si jí téměř nevšímáme. „Během vaření digestoř nasává tuk a prach, které ulpívají na filtrech. Po chvíli se vytvoří špinavá, lepkavá vrstva, která nejenže vypadá nečistě, ale také snižuje sací výkon,“ vysvětluje expertka na úklid. Kromě toho představuje mastná vrstva na digestoři také velké nebezpečí požáru: pokud dojde k vznícení pánve, může se vznítit i tuk ve filtrech.

To je dostatečný důvod, abyste při úklidu nezapomněli na digestoř. „Tyto mřížky nebo filtry můžete z digestoře jednoduše vyjmout,“ říká Veldhuizen. „Mnoho lidí je dává do myčky, ale to se mi moc nelíbí. Jsou totiž velmi mastné a špinavé, takže je raději čistím ručně.“
Začněte horkou vodou. „Horká voda dělá zázraky. Tuk, který zaschl a ztvrdl, se rozpustí teplem. Tím spláchnete velkou část nečistot,“ vysvětluje. „Poté nechám filtry chvíli namočené v roztoku teplé vody a odmašťovače. Mezitím vyčistím vnitřek digestoře hadříkem. Jednou jsem tam dokonce narazila na pavučinu. Ten pavouk si tam určitě užíval,“ říká se smíchem.

Čištění vnější strany digestoře
Vnější stranu můžete také vyčistit hadříkem a čisticím sprejem, ale nestříkejte sprej přímo na digestoř. „Většina digestoří je z nerezové oceli a pokud na ni nastříkáte čisticí prostředek přímo, zůstanou na ní skvrny. Nejprve tedy nastříkejte sprej na hadřík, který používáte.“

Abyste zabránili vzniku šmouh, musíte digestoř poté otřít čistým, vlhkým hadříkem. „Nejlépe speciálním suchým hadříkem nebo hadříkem na sklo, abyste ji mohli vyleštit do lesku.“

Filtry je třeba po namočení v odmašťovači dobře opláchnout. „A vezměte si hadřík nebo houbu, protože v žebrování často zůstávají nějaké zbytky. Drhněte ve směru žebrování, jinak se houba nebo hadřík zachytí. Poté filtry dobře vymačkejte. Vždy s nimi několikrát poklepu o pracovní desku, aby z nich vytekla většina vody. Poté je nechám uschnout na vzduchu a znovu je zacvaknu do digestoře.“

Odsávání v varné desce
Pozor: ne každá digestoř má stejný typ filtrů. Kdo má recirkulační systém, používá většinou uhlíkové filtry místo kovových. „Ty absorbují tuk a pachy, ale nelze je čistit. Musíte je opravdu občas vyměnit.“

Pokud máte vestavěný odsavač par v varné desce, můžete postupovat stejným způsobem. „Často jsou v nich malé mřížky nebo záchytné nádobky, které můžete vyjmout. Funguje to stejně, jen je to trochu složitější.“

Napsat komentář