Vyšší riziko srdečních a cévních onemocnění v oblastech s nezdravou stravou a malou fyzickou aktivitou

Vyšší riziko srdečních a cévních onemocnění v oblastech s nezdravou stravou a malou fyzickou aktivitou

Lidé mají větší riziko srdečních a cévních onemocnění, pokud žijí v okolí s mnoha restauracemi a obchody, které prodávají nezdravé jídlo, a mají málo možností k pohybu. Vyplývá to z výzkumu dvou nizozemských univerzit.

Vědci z UMC Utrecht a Amsterdam UMC hodnotili čtvrti na základě stravovacích zařízení a možností pohybu. Čím vyšší skóre, tím více nezdravých stravovacích možností a méně možností pro chůzi a jízdu na kole.

Vědci sledovali počet fastfoodů a kaváren v jednotlivých čtvrtích. „Kromě toho jsme zohlednili také množství zeleně a sportovních zařízení,“ vysvětluje výzkumník Paul Meijer z UMC Utrecht. „Ty totiž lidi motivují k pohybu.“

Propojením údajů CBS o více než čtyřech milionech dospělých s těmito informacemi a následným propojením s informacemi o počtu hospitalizací a příčinách úmrtí mohli vědci zjistit, kde je vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění.

V čtvrtích s nejvyššími skóre bylo riziko kardiovaskulárních onemocnění téměř o 5 procent vyšší než v čtvrtích s nejnižšími skóre. Podle Meijera může rozdíl téměř 5 procent znamenat v období deseti let tisíce dalších nemocných.

Výsledky výzkumu podle nemocnic odpovídají předchozím studiím o souvislosti mezi životním prostředím a obezitou a vysokým krevním tlakem. „Doufáme, že obce a regiony nakonec tyto informace využijí k tomu, aby při plánování čtvrtí strukturálně zohledňovaly zdraví,“ říká Meijer.

Napsat komentář